Revejakt og barndomsminner

Jeg har en oppfordring til NJFF og alle fylkes- og lokallag…

Da jeg var liten løp jeg ofte rundt i skogen og lekte jeger, cowboy, indianer, eller forskjellige dyr. Særlig rødrev. Jeg tror at dersom du hadde spurt en av de jeg vokste opp med om hva de assosierer med meg fra den tiden, så vil de svare nettopp det, reven(!). Jeg digget reven, og tidvis spant min livlige fantasi så godt i gang at jeg vel trodde jeg var en rev der jeg listet meg rundt i skogen, med pil og bue, på jakt etter fugler og mus. Reven er en skikkelig god jeger, den er selvstendig, tilpasningsdyktig og dessuten var tegnefilmens Robin Hood en rev. En livsglad og godhjertet rev med pil og bue og fjærhatt på huet. Ikke rart jeg digget reven synes nå jeg. Min datter vil kanskje påstå jeg fortsatt er like besatt?… 😉

Men, reven er også et skadedyr. Det er en høy bestand av rødrev i Norge og den vil utgjøre en trussel mot andre arter dersom man ikke regulerer bestanden. Typiske byttedyr for reven er smågnagere, egg, fugler, hare og rådyr. Reven er en generalistpredator og spiser i grunn alt den har tilgjengelig der den bor. Den tilpasser seg sine leveområder og alt i fra avfall, kadavere, høns og lam med mer går ned på høykant når det er tilgjengelig.

Langt over halvparten av reirene til lirypa, storfugl og skogsfuglen røves av Mikkel Rev og bestanden har sunket betydelig for særlig lirypa. Bestanden varierer fra år til år, men nedgangen er uansett et faktum.

Så, hvorfor jaktes det nå mindre rev enn før?

Som førstegangsjeger er vel ikke revejakt det første man tenker på ettersom den ikke er spiselig, men kanskje burde man øke dette fokuset for nettopp denne gruppen, slik at vi sammen kan ha en sunn regulering av revebestanden? Jeg tror at flere vil jakte rev dersom man får god informasjon og kunnskap om ”hvorfor” allerede fra jegerprøvekurset.

Jeg skal snart ut på min første revejakt og gleder meg til å fylle på med mer kunnskap rundt denne vakre, men i overkant glupske småviltjegeren.

WHAT DOES THE FOX SAY?

Jo, den sier som så…

«Jeg har en oppfordring til NJFF og alle fylkes- og lokallag»
Ta med førstegangsjegere på revejakt. Øk fokuset – forenkle informasjonen og dermed kunnskapen om ”hvorfor”. Vis at revejakt er både fornuftig, spennende og lærerikt.

NJFF har et eget revehefte for deg som vil lese og lære mer om jakt og fangst av rødrev. Jakttid for rødreven er 15- juli – 15. april i hele landet.

SKITT JAKT!
Ringdingdingdingdingdingdingdingding….

 

 

 

 

Previous

Besseggen i soloppgang

Next

Barn og fiskelykke

5 Comments

 1. Arne H

  Reven er IKKE spiselig, nei! En kollega skjøt en gang en rev i Altevann-området i Troms. På kveldingen kjente vi en forferdelig «duft» fra teltet han bodde i, pluss at de andre i teltet kom ut i en fart. Årsaken: Det ble utført prøver & forsøk med revekoteletter – stekt i kokekar på primus. Det ble nok ikke flere prøver på denslags – – – (ref varig læring).

  • Haha, jeg kan garantere at jeg aldri vil tenke tanken på å smake en gang. Håper de hadde stekt den godt før de smakte ?

 2. Knut-sen

  Du er helt suveren Stine!?
  Dette er et problem som mange «gamle» drevne jegere har sett i lang tid. Det er topp at du som førstegangsjeger observer dette og får det ned på papiret.
  Det er helt klart at reven er en mye større predator i norsk natur enn noen viltforvalter tør innrømme.
  Reven er nok ikke mat for annet enn korp og krabber.
  Du skriver kjempebra. Gleder oss til å følge deg videre!?

  • Takk takk Knut. Ja, jeg synes jo det er viktig å være nysgjerrig på alle sider ved jakten da. Viltforvaltning er vel neppe det kapittelet førstegangsjegere henger seg opp i innledningsvis. Det kommer nok gjerne på et senere tidspunkt (særlig for den yngere garde), men det er jo så viktig(!). Tror helt oppriktig at det er mulig å gjøre gode tilltak så lenge man setter fokus på dette allerede under jegerprøven. Rovviltjakt var et kort kapittel i boka….

 3. Anca Sundbo Hagttveft

  Kjenner igjen din barnehage og småbarnstid gitt, Robin Hold på jakt.og mange besøk av rev på Snarøya som vi matet. Og på øya utenfor Sandvika hvor reven tok all gossen, og de små reveungene.
  Men, som jeg har skrevet tidligere, du skriver så bra, både episk, og veldig informativt.
  ???

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén